Ken je het tv-programma ‘Het perfecte plaatje’? Ik vind het zelf een leuk programma om te kijken, het is een fotografie wedstrijd. Elke week krijgen de deelnemers twee opdrachten, zij moeten het ‘perfecte plaatje’ schieten. Ik vind het leuk om te zien hoe deelnemers met dezelfde opdracht, toch totaal andere foto’s maken. Dit heeft te maken met eigen ideeën en interpretaties. Waar legt iemand de focus op?

Ik herken dit ook in het dagelijkse leven. Mensen kunnen hetzelfde meemaken, maar dit totaal verschillend beleven. Zoals bij fotografie, de belichting, diafragma en allerlei andere instellingen effect hebben op het uiteindelijke beeld. Zo zijn er in het dagelijks leven ook veel factoren die bepalen hoe jij kijkt naar gebeurtenissen. Bij een camera kan je de instellingen veranderen, hoe zit dat met de factoren in jouw leven?

Cirkel van invloed
Sommige dingen kunnen we niet veranderen. Het verleden is niet meer aan te passen, je kunt weinig veranderen aan wat anderen doen, ook de omstandigheden waarin je nu bent zijn maar gedeeltelijk te beïnvloeden. Wanneer jij weet waar je wel én waar je geen invloed op hebt, kan je gaan focussen op de juiste dingen. Aan welke knoppen kan jij draaien? Waar ligt jouw invloed en verantwoordelijkheid? Wanneer je kijkt naar een bepaalde situatie, waar ligt dan jouw focus? Wie of wat bepaald jouw beeld van de wereld en van jezelf? Als jij in de spiegel kijkt, wat zie je dan?

Ik wil je uitnodigen om je bewust te worden van jouw standpunt, jouw focus, jouw belichting en diafragma. Hoeveel licht laat jij binnen, zoek jij naar het licht en naar degene die HET LICHT is? Wanneer jij je bewust wordt van je ‘instellingen’, kan je deze ook gaan aanpassen waar dat nodig is.

Terugblik
Wanneer jij terugkijkt op 2023, wat zie je dan? Kijk je vooral kritisch en zie je wat er mis is gegaan en wat beter kon, vind je dat je niet genoeg hebt gedaan of bereikt? Of kan je genadig en liefdevol kijken; waarin ben je gegroeid, met welke lastige omstandigheden heb je te maken gehad, wie stonden er naast je als je het moeilijk had, voor wie mocht jij iets betekenen? Heb je kunnen leven naar jouw waarden?

Wanneer je gewend bent om vooral kritisch te kijken naar jezelf, probeer dan eens de focus te veranderen, of verander de belichting. Wat doet dat met jouw beeld van 2023? Als het zelf niet lukt om anders te kijken, vraag dan eens een vriendin om je bij te lichten, wat ziet zij als ze naar jou kijkt? Of vraag God waar Zijn licht meer mag gaan schijnen. Wat doet dat met je zelfbeeld en je beeld van 2023?

Wil je in 2024 je focus veranderen, of meer leren over je cirkel van invloed en waar jouw verantwoordelijkheden liggen (en waar vooral niet:)? In de komende blogs zullen we hier meer over schrijven. In de training ‘Samen op reis‘ vertellen we veel meer over deze onderwerpen en leer je ze ook toe te passen!

portret van Marieke Wouda

Marieke

Bekijk ook onze andere blogs

  • Groeien in je eigen tempo

    In de natuur zie je hoe alles op zijn eigen tijd groeit en bloeit. Zo is dit ook bij mensen. Waar zie jij groei bij jezelf?

  • Focus

    groepje vrouwen buiten

    Waar leg jij de focus op wanneer je naar jezelf kijkt of naar het afgelopen jaar? Kijk je kritisch of met liefde?

  • Ik ga op reis en ik neem mee….

    Wat neem jij allemaal mee op reis? Als je op vakantie gaat, maar ook op je levensreis?