Een jaar geleden kreeg ik een doos met stekjes. Ik ben gek op plantjes en vind het heerlijk om te zien hoe een stekje groeit, eerst de wortels en dan het blad. Zodra het eerste nieuwe blad komt ben ik helemaal blij. Toegegeven, je moet een beetje plantengekkie zijn om dit te herkennen en dat ben ik dus😊 Anders maak je natuurlijk ook geen foto van een groepje stekjes, maar dat deed ik dus wel. Het leuke daarvan is dat je een jaar later terug kunt kijken en groei ziet. Het ene plantje groeit sneller dan de ander. Dit heeft zowel met het plantje te maken als met de verzorging die ze krijgen. Elk plantje heeft namelijk net weer iets anders nodig, en het vraagt soms tijd om een plantje te leren kennen.

Zo is dit ook met mensen. We groeien allemaal op een ander tempo en we hebben andere omstandigheden nodig om te groeien. Bovendien is niet alle groei zichtbaar. Zolang stekjes in water staan, kan je zien hoe de wortels groeien, maar zodra ze de grond in gaan, zie je dit niet meer. Dit betekent natuurlijk niet dat er onder de grond niks gebeurd. Zo is het in ons leven soms ook. Je zit in een burn-out, een rouwproces, bent aan het overleven om welke reden dan ook. Het lijkt alsof je stilstaat.

Vergelijken
Wanneer je jezelf dan vergelijkt met een ander, waarbij alles makkelijk lijkt te gaan en die zoveel doet, dan kan het voelen alsof jij mislukt bent. We zijn snel geneigd ons te vergelijken met anderen, maar kijk eens terug waar jij een jaar geleden stond. Hoe ben jij gegroeid in dat jaar? Wat heb je geleerd, wat heb jij voor anderen kunnen betekenen, hoe ben jij overeind gebleven of weer overeind gekrabbeld?

Wanneer je naar de natuur kijkt, kan je veel lessen leren die toepasbaar zij op ons leven. De narcis bloeit al, de tulp nog niet en een zonnebloem moet nog beginnen met groeien. Sommige bomen maken al nieuw blad, terwijl andere bomen nog dood lijken. In de natuur heeft alles zijn eigen ritme en tempo en het is mooi! Hoe zouden bijen moeten leven als alle bloemen in maart bloeien?

Genade
God heeft de wereld mooi gemaakt en jij bent wonderbaarlijk bedacht door Hem. Hij houdt van je zoals je bent, jij bent Zijn geliefde dochter. Hij weet wat je nodig hebt. Jij mag groeien op je eigen tempo en door God’s genade zul je bloeien en vrucht dragen. Zoek naar ademruimte en tijd om af te stemmen op God en Zijn plan met jouw leven.

Een tip om je hierbij te helpen: podcast ‘Graceland Op Adem’

portret van Marieke Wouda

Marieke

Bekijk ook onze andere blogs

  • Groeien in je eigen tempo

    In de natuur zie je hoe alles op zijn eigen tijd groeit en bloeit. Zo is dit ook bij mensen. Waar zie jij groei bij jezelf?

  • Focus

    groepje vrouwen buiten

    Waar leg jij de focus op wanneer je naar jezelf kijkt of naar het afgelopen jaar? Kijk je kritisch of met liefde?

  • Ik ga op reis en ik neem mee….

    Wat neem jij allemaal mee op reis? Als je op vakantie gaat, maar ook op je levensreis?