Ik ga op reis en ik neem mee…. Je kent het spelletje vast wel.

De vakantie is voor de meesten van ons weer voorbij en ik weet niet hoe het bij jou gaat, maar wij slepen altijd heel wat spulletjes mee op vakantie. Belangrijke dingen en minder belangrijke. Zo neem ik tegenwoordig een grote theekop mee, gewoon omdat ik thee lekkerder vind uit een grote mok, dan uit een klein kopje. En je weet niet wat voor servies er in het vakantiehuisje staat… Zo heb jij vast ook spulletjes waar je aan gehecht bent, die ook op vakantie meegaan, terwijl je ze misschien uiteindelijk niet eens gebruikt.

Je kunt je ook afvragen wat jij allemaal op je levensreis meeneemt. Hoe zwaar is jou bagage? Waar is deze mee gevuld? Met fijne herinneringen en mooie levenslessen, of met verdriet, boosheid en belemmerende overtuigingen? De last die je meedraagt kan groot zijn en ervoor zorgen dat jij niet kunt genieten van je reis. Jezus zegt: kom naar mij, jullie die vermoeid zijn en onder lasten gebukt gaan, dan zal ik jullie rust geven (Matt 11:28). Hij wil niet dat we die zware last mee blijven dragen.

Hoe kan je lichter op weg gaan, achterlaten wat je tegenhoudt om te leven? Hier is geen kort antwoord op te geven, maar een belangrijke stap is om dingen uit het verleden ‘los te laten’. Soms houden we krampachtig vast aan manieren die niet meer werken, of boosheid tegen mensen die ons iets aangedaan hebben. Als jou bagage hiermee gevuld is, dan is het moeilijk om te genieten van je reis. Je lasten achter je laten is niet makkelijk, maar wel mogelijk! Als het zelf niet lukt, zoek dan hulp. Bij vrienden, familie of andere mensen die je vertrouwd en natuurlijk bij God. Toch kan het zijn dat je er dan nog niet uit komt. Dit betekent niet dat jij iets verkeerd doet, maar zegt vaak meer over hoe ingewikkeld dingen zijn. Dus als je niet verder komt, zoek dan professionele hulp. Dat is echt een investering in jezelf!

20 september gaan wij met een groep vrouwen beginnen aan een reis. Een reis om te verkennen waar groei mogelijk is en wat hiervoor nodig is. De training is een combinatie van theorie, verbinding en creatieve werkvormen. Dit doen we in een kleine groep, zodat we elkaar kunnen bemoedigen en steunen. Er is nog ruimte, dus voel jij je aangesproken, ga dan mee op reis. Wij kijken ernaar uit om jou te ontmoeten!

Lees meer over de training : Samen op reis

portret van Marieke Wouda

Marieke

Bekijk ook onze andere blogs

  • Groeien in je eigen tempo

    In de natuur zie je hoe alles op zijn eigen tijd groeit en bloeit. Zo is dit ook bij mensen. Waar zie jij groei bij jezelf?

  • Focus

    groepje vrouwen buiten

    Waar leg jij de focus op wanneer je naar jezelf kijkt of naar het afgelopen jaar? Kijk je kritisch of met liefde?

  • Ik ga op reis en ik neem mee….

    Wat neem jij allemaal mee op reis? Als je op vakantie gaat, maar ook op je levensreis?